Van rookpaal naar laadpaal

Gepubliceerd op: 16/10/2020
Cycle up1
Vanaf 1 oktober 2020 zijn alle Nederlandse treinstations en perrons rookvrij. Met volledig rookvrije stations komen ProRail en NS tegemoet aan de wens van het overgrote deel van de reizigers, die overlast ervaren van rokende medereizigers. Ook leveren ProRail en NS zo een bijdrage aan het streven naar een Rookvrije Generatie in 2040.

Het gaat in totaal om ongeveer 400 stations met dagelijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers. Honderden rookpalen, asbaktegelroosters en bewegwijzeringsborden zijn weggehaald en opgeslagen. Hergebruik van deze afgedankte rookpalen past perfect in onze circulariteitsvisie en is niet meer dan logisch.

Laadpaal voor elektrische fietsenLaadpaal voor elektrische fietsenLaadpaal voor elektrische fietsenLaadpaal voor elektrische fietsen
01 / 04
Laadpaal voor elektrische fietsen

Cycling up!

Een eerste concept voor hergebruik van de rookpalen is inmiddels uitgewerkt. Met geringe aanpassingen heeft Lightwell b.v. de rookpaal omgevormd tot een laadpaal voor elektrische fietsen. Materiaal dat ooit ongezond gedrag faciliteerde, wordt nu ingezet voor een gezonde activiteit als fietsen. Een mooi voorbeeld van het slim upcyclen van vrijkomende afvalstromen tot een hoogwaardig, robuust en circulair design.