Het Na­tuur­lij­ke Station – Welling Ar­chi­tects

Gepubliceerd op: 16/10/2020
Welling Station Late copyright WAX small
Wat is minimaal nodig om een station te kunnen faciliteren? Wat als de primaire functie – het in- en uitstappen – wordt ondergebracht in een ‘halte’ in een natuurlijk landschap? Zodat zo min mogelijk materiaal nodig is, en er zelfs ‘natuurschonende’ waarde wordt gecreëerd?
PaviljoenTunnelStation in een natuurlijk landschap
01 / 03
Paviljoen

Welling Architects nam eerst de ontwerpvraag zelf onder de loep. Nadenken over een circulair station levert namelijk snel ideeën voor gebouwen op. Maar door vanuit de functie van een station te denken, ontstonden onverwachte ideeën.

Het Natuurlijke Station combineert de functies van een station met het intuïtief, efficiënter sturen van reizigers, terwijl tegelijkertijd de ecologische impact sterk verlaagd wordt. Ook krijgt bestaand stations- en spoormateriaal een nieuwe functie, onder andere in keerwanden, trappen en bruggen.

De efficiëntie van het in- en uitstappen wordt verhoogd, doordat reizigers via diagonale looplijnen op verschillende punten op het perron uitkomen en zo de hele lengte benutten. Hiervoor worden diverse vormen van vegetatie ingezet, die op soepele, sturende of dwingende wijze de reiziger begeleiden.

MaquetteMaquetteMaquette
01 / 03
Maquette

Het natuurlijke station – interactief

Het natuurlijke station met duurzame materiaal innovaties kan nu ook virtueel beleefd worden. Navigeer door het station en verdiep je alle onderdelen ervan in de extended reality.

Het natuurlijke station is een bijzondere samenwerking tussen Welling Architects en Studio Tjeerd Veenhoven. Binnen het stationsontwerp van Welling Architects zijn duurzame materiaal innovaties van Studio Tjeerd Veenhoven toegepast in de stationsoutillage.