Het Na­tuur­lij­ke Station – Studio Tjeerd Veenhoven

Gepubliceerd op: 16/10/2020
F03a8a29956dd5b36d8c38e667fa2a27883b5c3e
De projecten van Studio Tjeerd Veenhoven zijn zo vernieuwend, anders of zelfs radicaal, dat Tjeerd volledig nieuwe waardeketens ontwerpt. Door bijvoorbeeld niet-duurzame materialen te vervangen door onverwachte alternatieven, zoals lisdodde, mosselschelpen en riet. Organische stoffen die veelvuldig in de buurt van het spoor te vinden zijn.
Poef uit mosselgranulaatPoef uit mosselgranulaatDe oogst van de mosselDe oogst van rietSandwichpaneel van meerjarig rietBetonvervanger van schelpdieren
01 / 06
Poef uit mosselgranulaat

Van oudsher gebruikte bouwmaterialen op en rond stations zijn weinig duurzaam. Tjeerd koos daarom voor zoveel mogelijk lokaal geoogste, ‘organisch circulaire’ alternatieven, die na hun levensduur weer moeiteloos door de natuur kunnen worden ‘teruggenomen’. Een complexe uitdaging, want hoe oogst je deze grondstoffen op grote schaal, en duurzaam? Daarnaast moeten nieuwe materialen voor lange tijd functioneel zijn, zodat reizigers op positieve wijze met duurzame alternatieven in aanraking komen. Sterkte en weerbarstigheid zijn dan ook van groot belang. Waar de ontwikkeltijd voor nieuwe materialen normaliter ruim twee jaar is, geschiedde dat hier in slechts vier maanden. De conceptfase is voorbij, en nu worden Tjeerds nieuwe materialen voor het eerst concreet toegepast. Standaardisering is hierbij van groot belang, om eenvoudig op te kunnen schalen.

Het natuurlijke station – interactief

Het natuurlijke station met duurzame materiaal innovaties kan nu ook virtueel beleefd worden. Navigeer door het station en verdiep je alle onderdelen ervan in de extended reality.

Het natuurlijke station is een bijzondere samenwerking tussen Welling Architects en Studio Tjeerd Veenhoven. Binnen het stationsontwerp van Welling Architects zijn duurzame materiaal innovaties van Studio Tjeerd Veenhoven toegepast in de stationsoutillage.