Het Bio­re­cep­tie­ve Station – Scape Agency

Gepubliceerd op: 16/10/2020
Het Bioreceptieve Station
Een lagere ecologische voetprint, gezondere buitenlucht, minder geluidsoverlast en lagere onderhoudskosten: het Bioreceptieve Station levert significante milieuvoordelen op. Door design thinking te combineren met opkomende technologieën, is Scape Agency’s project zelfs eco-positief.
Het Bioreceptieve StationHet Bioreceptieve StationHet Bioreceptive station
01 / 03
Het Bioreceptieve Station

De reisbeleving veraangenamen, door grijs beton te recyclen tot elementen die extra groen toevoegen én CO2 afvangen; hiervoor werkt Scape Agency samen met microbiologen, een circulair betonbedrijf en een innovatieve 3D-print-partner. Ongeveer 75% van de Scape-wanden komt uit slim gerecyclede dwarsliggers. Dit wordt aangevuld met reststromen en bijproducten uit de land- en mijnbouw. Zo ontstaan super-circulaire wanden. Doordat de elementen zijn ontworpen voor de aangroei van mossen en algen absorberen, zorgen ze ook voor lagere onderhoudskosten (en minder graffiti), en ontstaat er een verrassende ecostructuur voor flora én fauna.

Het Bioreceptieve Station is in potentie eco-positief. De gebruikte mossen absorberen namelijk ongelooflijk veel CO2. Zo leert een voorzichtige schatting, dat de bij het productieproces van een betonnen biels vrijgekomen CO2 in één à twee jaar wordt gecompenseerd. Daarnaast nemen bioreceptieve elementen ook veel fijn- en stikstof op, waarmee de lucht rondom het spoor gezuiverd en gezonder wordt.