Cir­cu­lai­re stoep­te­gel

Gepubliceerd op: 16/10/2020
De stations Bunde, Maarn en Etten-Leur zijn vernieuwd met duurzame perrontegels. Voor dit project is ProRail in zee gegaan met Studio Wae. Deze Utrechtse start-up is erin geslaagd tegels te ontwikkelen die bestaan uit 76% gerecycled materiaal, zoals oude perrontegels van station Anna Paulowna.

Een perrontegel lijkt niet zo spannend, maar is dat qua duurzame potentie wel degelijk. Ten eerste stelt ProRail strenge eisen aan deze perrontegels en ten tweede liggen er miljoenen van deze tegels in de Nederlandse stations. Daarnaast vormt dit een belangrijke opmaat naar duurzame innovaties in constructief spannendere betonproducten zoals bruggen en viaducten.

Grondstofbesparing én CO2-reductie

ProRail heeft in 2018 haar handtekening gezet onder het betonakkoord. Daarom spant ProRail zich in om de CO2-uitstoot van beton in 2030 met 49% te reduceren, onder andere door toepassing van dit soort innovatieve technieken. Deze nieuwe circulaire tegel, The Right Wae genaamd, levert een grote positieve milieu-impact. Voor de nieuwe perrons in deze drie stations is ongeveer 245 ton aan nieuwe grondstoffen bespaard, wat een CO2-reductie van bijna 13 ton vertegenwoordigt.

Gesloten kringloop

De voor The Right Wae-tegels gebruikte grondstoffen blijven volledig in de kringloop. Aan het einde van hun levensduur kunnen de tegels weer volledig verwerkt worden tot grondstoffen voor nieuwe bestrating. Van groot belang, zeker als je weet dat in 2050 de grondstoffen voor beton opgebruikt zijn. Herbruikbare materialen zijn daarom letterlijk de toekomst.

De tegels worden volledig in Nederland geproduceerd, scoren hoog op het gebied van sterkte, stroefheid en esthetiek en kunnen oneindig hergebruikt en eenvoudig opgeschaald worden. NL Greenlabel heeft ze daarom beoordeeld met duurzaamheidslabel A. Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) heeft berekend dat de tegels een Material Circularity Index-waarde van maar liefst 92% hebben.

Circulaire tegelsTegels
01 / 02
Circulaire tegels