Bouwen met bag­ger­spe­cie

Gepubliceerd op: 27/01/2021
Toepassing van gerecyclede stenen gemaakt van bagger uit de bouwput in onderdoorgang tussen Zwolle en Herfte 96dpi 1280x854px E NR 13924
In 2019 heeft Netics samen met KWS de Biobased Challenge van ProRail en NS gewonnen met hun ontwikkeling om van bagger uit sloten een betonachtig bouwelement te maken.

Biobased Challenge

Via SpoorLab hebben we in 2019 de Biobased Challenge uitgeschreven: Kunnen we het spoor bouwen van ultra CO2 arme materialen of zelfs CO2 negatieve producten, gemaakt van biobased materialen? Geen uitstoot maar instoot dus. Wij daagden alle innovators van Nederland (studententeams, startups, scale-ups, innovatief mkb en intrapreneurs van grote bedrijven) uit om biobased materialen toe te passen in concrete spoorse producten, zoals dwarsliggers, geluidsschermen, energiekosten, portalen etc. om zo de CO2 uitstoot van het spoor verder te verlagen.

Baggerbeton uit sloten

De winnaar van de Challenge is Netics samen met KWS, die een manier ontwikkelden om van bagger uit sloten (ook onze spoorsloten) een betonachtig product te maken. Dit product is doorontwikkeld tot de duurzame GEOWALL® stenen. Hiermee is de zevenhonderd meter lange nieuwe tunnel (dive-under) bij de spoorsplitsing bij Herfte bekleed. Het gaat in totaal om maar liefst 65.000 stenen. De bagger is afkomstig uit de bouwkuip die is gegraven voor de aanleg van de dive-under. Er wordt dus gebruik gemaakt van bestaand materiaal.

Samenpersen van grond en bagger

Op de zichtbare muren aan de buitenkant van deze dive-under worden de duurzame stenen van GEOWALL® aangebracht. De stenen hebben een natuurvriendelijke uitstraling, waardoor ze goed in het landschap passen. Bij deze door NETICS ontwikkelde en gepatenteerde techniek worden stenen gemaakt door het samenpersen van lokaal beschikbare grond en/of baggerspecie. De eerste werkzaamheden zijn in oktober 2020 gestart. Naar verwachting zijn alle stenen begin 2021 in de muren aangebracht.

Meer toepassingen voor het spoor

Samen met KWS en NETICS kijken we nu wat er nodig is om een circulair baggerplan te maken, waarbij slib uit spoorsloten ook kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld kabelkokers.
We zijn trots zijn op deze challenge omdat dit gaat over echte vernieuwing, buiten onze comfort zone, met nieuwe partijen. Dat is niet altijd makkelijk maar wel super leerzaam!

Toepassing van gerecyclede stenen gemaakt van bagger uit de bouwput in onderdoorgang tussen Zwolle en HerfteToepassing van gerecyclede stenen gemaakt van bagger uit de bouwput in onderdoorgang tussen Zwolle en Herfte
01 / 02
Toepassing van gerecyclede stenen gemaakt van bagger uit de bouwput in onderdoorgang tussen Zwolle en Herfte